Anunţuri
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Directia Generala de Dezvoltare Rurala - Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 -2020 informeaza beneficiarii si potentialii beneficiari cu privire la masurile de mediu si clima aplicate în anul 2017 pe terenurile agricole. Masurile de dezvoltare rurala adresate utilizatorilor de terenuri agricole care faciliteaza acordarea unor plati anuale, pe hectar suprafata agricola pentru compensarea totala sau partiala a costurilor suplimentare si pierderilor de venit suportate de fermieri se regasesc în Masura 10 -  Agro Mediu si clima. Masura 11 - Agricultura ecologica si Masura 13-  Plati pentru zone care se confrunta cu constrângeri specifice

Pentru informatii detaliate accesati link-ul:
http://www.madr.ro/pndr-2014-2020/implementare-pndr-2014-2020/masuri-de-mediu-si-clima.html
- ♦ -
Principii jurisprudenta CEDO -  1.04.2017
- ♦ -
Formularul informatic P4000 privind inventarul centralizat al bunurilor
- ♦ -
Programe Guvernamentale pentru IMM
- ♦ -
Program cu finantare externa PA 05 – Eficienta Energetica

- ♦ -
MAI diversifica modalitatile de plata a taxelor pentru eliberarea pasapoartelor si a permiselor de conducere*

semnificatia codurilor meteo
»

VI.  TURISMUL

            Eterogenitatea cadrului natural ce se remarca printr-un peisaj plin de pitoresc la care se adauga vestigii istorice evocatoare ale unor momente din trecutul tarii noastre, numeroase monumente de arta si elemente etnografice si folclorice originale fac din teritoriul judetului Cluj un centru de mare atractivitate turistica, pe plan intern si international.

            Potentialul turistic se reflecta în conditiile deosebit de favorabile oferite pentru practicarea unei game variate de forme : drumetie, alpinism, turism auto, sporturi de iarna si de vara, odihna de scurta si lunga durata, tabere de copii si tineret, tratament balnear etc.

Judetul cluj            Dintre zonele si obiectivele de mare atractivitate turistica trebuie mentionate :
            -Vladeasa si Muntele Mare care se impun prin masivitatea reliefului, extensiunea padurilor de rasinoase, aer ozonat, strat de zapada apreciabil si de durata, favorabila sporturilor de iarna;
            -Muntii Trascaului, deosebit de spectaculosi datorita formelor de relief modelate în calcare, pe o arie relativ restrînsa putînd fi întîlnite patru sectoare de chei (Cheile Turzii, Turenilor, Borzestilor si Coltestilor), defilee, stînci impozante, pereti de calcare, pesteri etc.;     
            -Muntele Baisorii, zona ce se remarca prin peisaje de exceptionala frumusete cautata vara de amatorii de vînat si pescuit si iarna de cei ai “ sportului alb”;
            -zona Gilau - Tarnita, care ofera conditii deosebite pentru agrement la sfîrtit de saptamîna;
            -zona Belis - Fîntînele situata pe malul stîng al lacului de acumulare, pretabila pentru agrement si practicarea de sporturi nautice.

            Statiunile balneoclimaterice prezinta, în general, interes doar la nivel local, însa Baile Someseni, Cojocna, Baita, Turda si Ocna Dejului, cu proprietati terapeutice deosebite, justifica eforturi pentru modernizarea si largirea amenajarilor, care pot extinde aria de interes dincolo de limitele judetului.

 Biserica “Sf. Mihail”           Bogatia de monumente istorice, a locurilor cu rezonanta similara ca si patrimoniul arhitectural, incluse în mare parte în circuitul national, constituie o certa si permanenta sursa de atractie turistica.
În municipiul Cluj - Napoca atrag atentia monumente ca : Biserica “Sf. Mihail” – biserica a Franciscanilor - , Statuia ecvestra reprezentînd pe Sf.Gheorghe ucigînd balaurul, Statuia ecvestra a lui Matei Corvin, Biserica reformata ridicata de Matei Corvin, Statuia ecvestra a domnului romîn unificator Mihai Viteazul, Bastionul Croitorilor, Cladirea Redutei - de care se leaga memorabile evenimente din istoria transilvana, Teatrul National, Catedrala ortodoxa, grupul statuar “Scoala Ardeleana “, monumentul “Ostasului Romîn”, statuia lui Avram Iancu”, statuia lui Mihai Eminescu si a lui Lucian Blaga  etc. Tot aici, de mare interes turistic sunt : Muzeul National de Arta, al doilea din tara ca zestre de arta romîneasca dar si straina  (peste 4000 de lucrari), Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (peste 100000 piese), Muzeul Etnografic al Transilvaniei (peste 65000 de exponate), Sectia  în aer liber a  Muzeului Etnografic (85 de unitati), Muzeul memorial “Emil Isac”, Colectia de istoria farmaciei, Muzeul de Mineralogie si Geologie si Muzeul Zoologic (peste 140000 piese).

            Gradina botanica, una dintre cele mai cunoscute si mai bine organizate din sud-estul Europei, ofera un bun prilej de destindere, dar si de instruire pentru numerosi turisti din tara si strainatate.
            În municipiile Dej si Turda, bisericile în stil gotic din secolele XIV - XVI, aflate în pietele centrale, constituie importante puncte de atractie.

            Casele memoriale vin sa întregeasca patrimoniul de monumente cu atractie turistica : “Dr. Ioan Ratiu”  la Turda si “Octavian Goga” la Ciucea.

            Capacitatea turistica a judetului Cluj în 2003 cuprindea: 27 hoteluri  (2637 locuri), 5 hanuri si moteluri (182 locuri), 5 cabane turistice (267 locuri), 3 campinguri (568 locuri), 30 vile turistice (418 locuri) si o tabara de elevi si prescolari (60 locuri); pe lînga aceste capacitati de cazare, în ultimii ani, functioneaza si unitati de tip ferma si pensiune turistica în numar de 36 cu 375 locuri.

            Transformarea turismului într-o activitate de tip industrial, care sa ridice la adevarata valoare importantul potential de care judetul Cluj dispune, cu profitabilitate atît pentru ofertanti cît si pentru tot mai numerosi beneficiari, obliga la schimbari de mentalitate, stimularea pe multiple cai a initiativei private, responsabilitate din partea organelor cu atributiuni de decizie, care sa constientizeze inepuizabila sursa de venit a acestei activitati, reorganizarea si modernizarea amenajarilor turistice si o sustinuta campanie publicitara atît în tara cît si peste hotare.
Contact


Adresa: Bulevardul 21 Decembrie 1989, Nr. 58, Cluj-Napoca
Tel.: +40.264.503.300
Fax: +40.264.591.637
E-mail: prefectura@prefecturacluj.ro
Telefoane si persoane de contact [click aici]
PROGRAM  DE LUCRU CU PUBLICUL
 Luni, Marti, Miercuri, Vineri - 8.00-16.30      Joi - 8.00-18.30

PROGRAM DE AUDIENTE  FOND FUNCIAR
Joi - 10.00-14.00
   Practica studenti 
 

   LiniaVerde AntiCoruptie:
   0800 806 806 (apel gratuit)

   Telefonul Consumatorului


   Harta Interactiva a Judetului Cluj
© 2016 Toate drepturile sunt rezervate Prefecturii Cluj Harta site  |  
Turismul